Restauracím a hospodám na podzim skončí žně. Kvůli zdražování zůstanou lidé raději doma

Komentář
Upozorňujeme čtenáře, že následující text je publicistickým článkem, který obsahuje názor autora.
jidlo v restauraci
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay
Autor: Simona Dvořáčková7. 8. 2022

Restaurace a hospody si po dvou složitých letech v covidu užívají aktuálně zlatého období, kdy některé vybrané podniky praskají ve švech. Návštěvníky doposud neodradily ani rostoucí ceny, kdy za večeři v nijak luxusní restauraci dáte za jednoho už i přes 250 korun a cena piva jen málokde zůstala pod 40 korun, přičemž pivo plzeňské už na několika místech překročilo hranici 60 korun.

Může za to především touha lidí, kteří byli dva roky omezovaní a mnohdy i doslova zavření doma, vyjít ven, bavit se a navštěvovat to, co dlouho nemohli. Spousta lidí nastřádala během krize i dost peněz, protože jednoduše neměli, za co utrácet. A nemění na tom zatím nic ani rostoucí ceny potravin, energií nebo právě přímo zdražování v restauracích.

To se však změní na podzim. V té době již vysoká inflace a prudce rostoucí ceny energií dolehnou na daleko více lidí. Navíc bude po létě a opadne současné nadšení, mnohým také dojdou úspory a dávat v dohledné době třeba za polední menu cenu 200 korun, kterou mnozí analytici již nyní avizují, nebo za plzeňské pivo 70 korun, se nebude chtít dávat běžně ani těm, co na to budou mít.

Nemyslím si, že lidé přestanou chodit na podzim do restaurací úplně, ale budou si daleko více vybírat, za co vysokou cenu zaplatí – budou si vybírat kvalitní a něčím zajímavé podniky za v té době přiměřenou cenu.

Nebudou chodit na smažák s hranolkami za dvě stovky nebo na řízek s bramborem za 270 korun, ale půjdou raději za tři stovky na indickou, mexickou nebo třeba kvalitní asijskou kuchyni, které si v domácích podmínkách tak snadno jako řízek neudělají. Avšak budou tyto podniky navštěvovat s daleko nižší frekvencí, než jako je tomu právě teď.

Kolik jste ochotni dát za meníčko?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Restauracím a hospodám tak zanedlouho skončí žně a nastane kritické období, které může rozhodnout o bytí, či nebytí. Někteří majitele gastro podniků už dopředu uvažují i o tom, že přes podzim a zimu zavřou a otevřou až zase na jaře, protože se jim provoz jejich podniku s nízkou návštěvnosti a vysokými náklady například za vytápění jednoduše nevyplatí.

Pro gastro podniky tak mohou být letošní podzim a zima srovnatelné s covidovým obdobím. Akorát s tím rozdílem, že tehdy je zachraňoval rozvoz jídel a různé kompenzace od státu, tentokrát by je v mnoha případech nemuselo zachránit nic, pokud si tedy nevytvoří dostatečnou rezervu přes léto. A pokud někteří dočasně uzavřou provoz, tak na rozdíl od covidu dobrovolně, a bude otázkou, zda pak znovu vůbec otevřou.

Přidejte si instantní zprávy na domovskou stránku Seznam.cz
💬 komentářů
Seznam DiskuzeVstoupit do diskuze
👈
Diskuze ke článku
Zapnout upozornění
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napište svůj názor do diskuzex
()
x