
David (SPD) se vyjádřil k aktuálnímu trendu v Evropské unii, který představuje novou alternativu pro potraviny: přidávání moučných červů do chleba a dalších výrobků. Od 10. února začne platit regulace, která povoluje zahrnutí až čtyř gramů prášku z larev Tenebrio molitor do sto gramů produktů jako jsou chléb nebo koláče. Tento nový trend naznačuje posun k použití hmyzu v běžné stravě, což by mohlo změnit naše představy o potravinách.
Nové pravidlo také stanoví, že UV ošetření těchto červích larv zvyšuje koncentraci vitaminu D3, což je další výhoda pro zdraví spotřebitelů. Potenciální konzumace tohoto prášku by tak mohla přispět k dosažení doporučených hodnot vitamínu D přímo prostřednictvím běžných potravin bez nutnosti užívání doplňků stravy.
Právní rámec EU č. 1169/2011 specifikuje podmínky označování potravin s přidaným vitamínem D a zároveň zdůrazňuje nutnost informovat zákazníky o obsahu moučných červů ve výrobcích. Pokud level vitaminu D3 přesáhne určitou mez, prodejce je povinen na obalu výrobku uvést tuto informaci spolu s dalším nezbytným označením.
Je důležité poznamenat, že jedinci trpící alergiemi na korýše nebo domácí roztoče by měli být opatrní; zmíněný prášek může vyvolat alergické reakce u této skupiny lidí. V souladu s regulacemi bude pouze společnost Nutri’Earth oprávněna prodávat tento nový produkt v EU během následujících pěti let.
Nutri’Earth je startup založený v roce 2017 ve Francii a prosazuje myšlenku přírodního zdroje vitaminu D3 jako ekologičtější alternativy ke klasickým výživovým doplňkům. Podle informací dostupných od europoslanců byly již schváleny různé produkty obsahující hmyz; sedm různých druhů bylo oficiálně uznáno od roku 2021.
Negativní reakce některých politiků však poukazují na to, že navrhovaná opatření nemusí dostatečně chránit spotřebitele před nechtěnými alergeny a nevhodným označováním nových složek v jídle. Pravidla týkající se viditelného značení alergenových látek mohou mít vliv na bezpečnost kulinářských praktik i celkovou dostupnost informací o složení jednotlivých produktů.
Tento krok směrem k používání hmyzu jako součásti našich jídel totiž může znamenat revoluci nejen ve skladbě denního jídelníčku Evropanů, ale také započítání jiného způsobu myšlení ohledně toho, co považujeme za běžnou stravu – bez ohledu na tradiční hranice mezi tím „normálním“ a „neromantickým“ jídlem.