Nevídaná věc. Piráti mají 4 poslance, přesto Pirátka Richterová bude i v opozici ve vedení Sněmovny

olga richterova
Místopředsedkyně PS Olga Richterová
Foto: Česká pirátská strana
Autor: Petr Karásek2. 10. 2024

Skoro až světový unikát se podařil našim Pirátům. Nejedná se o precizně zvládnutou digitalizaci, ale o to, že se 4 poslanci z celkového počtu 200 poslanců české Poslanecké sněmovny si podle všeho Piráti ponechají funkci místopředsedkyně Sněmovny v osobě Olgy Richterové.

reklama

Vládní politici ODS a TOP 09 sice rezignaci Richterové očekávají. Nejprve to řekla Novinkám Pekarová Adamová, později se ve stejném duchu vyjádřil i ministr Stanjura. Vládní strany však Pirátku zároveň odvolávat nechtějí, lidovcům a hnutí STAN tato situace dokonce nevadí, a jelikož sama Pirátka zřejmě neodstoupí, tak zůstanou Piráti ve vedení Sněmovny se 4 poslanci i v opozici.

Trocha matematiky

Čtyři Pirátští poslanci jsou pětkrát méně než 20 poslanců SPD, které nemá ani jeden post ve vedení Sněmovny. Opoziční ANO má sice dva místopředsedy Sněmovny, ale zároveň se 72 mandáty má dokonce osmnáctkrát více poslanců než Piráti – na posty ve vedení Sněmovny má však ANO pouze dvakrát více než Piráti, což značí obrovský nepoměr.

Vedení Sněmovny má v současnosti včetně předsedkyně Pekarové Adamové sedm členů, což je nezvykle mnoho. Bylo to zapříčiněno tím, že každá strana bývalé pětikoalice dostala jeden post ve vedení a dva připadly až skoro milostivě opozici. Logika by tedy velela, že když Piráti odešli z vlády, že zůstane šest pozic ve vedení (4 vláda + 2 opozice), což je stále více než dost.

Za předpokladu udržení stávajícího počtu sedmi a toho, že by měli patřit tři posty opozici, by z logiky věci místo Pirátů měl obsadit pozici místopředsedy zástupce SPD. Ale to se podle všeho nestane.

Piráti si tak po pirátsku uloupili křeslo místopředsedy, které jim za žádných logických ani matematických okolností nepatří, protože dle férového přístupu by mělo patřit někomu jinému. Čekal by však od Pirátů vůbec někdo něco jiného?

reklama
Přidejte si instantní zprávy na domovskou stránku Seznam.cz
Diskuze ke článku
Zapnout upozornění
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
reklama
0
Napište svůj názor do diskuzex
()
x